28 de març 2010

Chan Chan… un palau Chimú

Diumenge passat varem arribar a Trujillo. Al costat d’aquesta ciutat hem visitat un palau Chimú, Chan Chan. Els chimú eren una civilització pre-Inca que s’organitzava a partir de la concepció de tres mons; el terrestre, el celest i el marí. Com a totes les civilitzacions antigues peruanes, la jerarquia social estava basada en un sistema de castes.
El palau que hem visitat era impressionant, comprenia dues places dedicades a les cerimònies, una bassa de reserva d’aigua, habitacions mortuòries i temples.
Construïts en maons de tova, els murs d’aquest complex eren coberts per un ciment sobre el qual gravaven motius marins (marees, peixos, pelicans) senyal de la importància que la proximitat a l’Oceà Pacific tenia per a aquesta civilització. Existeixen diverses teories sobre el significat d’aquests gravats, la mes consensuada es que ja estiguessin lligats als fenòmens climàtics, com ara l’adveniment de ‘El Niño’.
El palau va ésser construït en un temps record perquè el cap chimú hi pugues ésser enterrat junt amb tots els seus efectes personals així com els sacrificis humans i animals fets en el seu honor. Quan això succeïa, el fill primogènit, nou cap chimú, havia de conquerir un altre territori per poder construir-hi el seu propi palau amb el fi d’un dia ser-hi ell també enterrat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada